آیا پژوهشگران بازاریابی می‌توانند هوش مصنوعی را بپذیرند


آیا پژوهشگران بازاریابی می‌توانند هوش مصنوعی را بپذیرند و در عین حال اهداف پایداری را متوازن کنند؟

 در نظر گرفتن تأثیرات زیست‌محیطی نوآوری

هوش مصنوعی به طور خاموش در پس‌زمینه بسیاری از صنایع فعالیت می‌کند. در حوزه سلامت، مدل‌های هوش مصنوعی در پیش‌بینی نتایج بیماران، نرخ بازگشت به بیمارستان و احتمال بروز بیماری کمک می‌کنند. در امور مالی، الگوریتم‌های هوش مصنوعی مبنای اجرای معاملات در زمان‌های بهینه، بهبود استراتژی‌های سرمایه‌گذاری و افزایش سودآوری هستند. هنگام خرید آنلاین، هوش مصنوعی به برندها امکان می‌دهد پیشنهادهای شخصی‌سازی‌شده به مصرف‌کنندگان ارائه دهند.

تحقیقات بازار نیز از این قاعده مستثنی نیست و بی‌تردید تحت تأثیر تکامل مداوم فناوری قرار گرفته است. در حال حاضر، حرفه‌ای‌های بینش از این ابزارها برای اهداف متنوعی مانند تحلیل احساسات، تحلیل پیش‌بینی‌کننده و مصاحبه‌های مبتنی بر چت‌بات استفاده می‌کنند، در حالی که هوش مصنوعی با خودکارسازی وظایف پرزحمت، تقویت تحلیل داده‌ها و ارائه بینش‌های لحظه‌ای، کارایی‌ها را افزایش می‌دهد.

هرچند مزایای آشکاری وجود دارد، برخی از جنبه‌های منفی پنهان نیز باید مورد توجه قرار گیرند یکی از این جنبه‌ها تأثیرات زیست‌محیطی است.

هزینه پنهان هوش مصنوعی

اپلیکیشن‌های هوش مصنوعی، هرچند که ممکن است راحت و مفید باشند، با هزینه‌های زیست‌محیطی پنهانی همراه‌اند که معمولاً نادیده گرفته می‌شوند. این ممکن است برای بسیاری تعجب‌آور باشد، چرا که اطلاعات کمی در مورد ردپای کربن سیستم‌های هوش مصنوعی وجود دارد. اگرچه دلایل زیادی برای این موضوع می‌تواند وجود داشته باشد، موسسه پیترسون برای اقتصاد بین‌الملل (PIIE) یکی از عوامل مؤثر در این امر را تمایل توسعه‌دهندگان هوش مصنوعی به اشتراک‌گذاری داده‌ها می‌داند.

اما مشکل مصرف انرژی چقدر بزرگ است؟ تخمین زده می‌شود که آموزش مدل‌های زبان بزرگ می‌تواند به اندازه انرژی مصرفی برای تأمین برق 130 خانه در طول یک سال باشد. یک مطالعه توسط Hugging Face و دانشگاه Carnegie Mellon نشان داد که تولید یک تصویر هوش مصنوعی تولیدی معادل انرژی مصرفی برای یک بار شارژ گوشی هوشمند است. سپس شرکت‌هایی مانند مایکروسافت، آمازون و گوگل وجود دارند که هرکدام با افزایش تقاضای انرژی ناشی از هوش مصنوعی دست و پنجه نرم می‌کنند. به طرز شگفت‌آوری، گوگل با چالش بزرگی در رسیدن به اهداف بی‌طرفی کربن خود روبه‌رو است و از سال 2019 تاکنون شاهد افزایش 48 درصدی انتشار گازهای گلخانه‌ای خود بوده است

مسئله هزینه‌های پنهان با روش‌هایی که بسیاری از سازمان‌ها برای استفاده از هوش مصنوعی برون‌سپاری می‌کنند، پیچیده‌تر می‌شود. آنها تمامی خروجی‌ها و مزایای آن را دریافت می‌کنند در حالی که از مصرف و تعامل با این پلتفرم‌ها دور هستند. از نظر پژوهشگران، چالش‌های مربوط به پذیرش هوش مصنوعی همچنان ادامه دارد (مانند کیفیت داده‌ها، تعصب، حریم خصوصی و شفافیت)، اما تأثیر هوش مصنوعی بر پایداری اغلب فراموش می‌شود.

هوش مصنوعی و شمشیری با دو لبه در پایداری

متعادل کردن مزایای هوش مصنوعی با هزینه‌های زیست‌محیطی آن، چالشی است که تنها برای غول‌های فناوری وجود ندارد. این چالشی است که پژوهشگران نیز باید به آن پرداخته و آن را حل کنند. همانطور که فناوری‌های هوش مصنوعی همچنان در حال تکامل هستند، تأثیر آنها بر محیط زیست یک ملاحظه حیاتی است.

هوش مصنوعی پتانسیل زیادی برای کمک به تلاش‌های حفاظت از محیط زیست از طریق بهینه‌سازی مصرف انرژی، کاهش ضایعات و بهبود مدیریت منابع دارد. چنین سیستم‌هایی می‌توانند حجم زیادی از داده‌ها را برای شناسایی الگوها و ناکارآمدی‌ها در زنجیره‌های تأمین تجزیه و تحلیل کنند. با این حال، تأثیر زیست‌محیطی آن دو لبه دارد. قدرت محاسباتی مورد نیاز برای آموزش مدل‌های بزرگ هوش مصنوعی، مانند آنهایی که در پردازش زبان طبیعی و یادگیری عمیق استفاده می‌شوند، بسیار زیاد است. همانطور که غول‌های فناوری دریافته‌اند، این فرآیند اغلب نیازمند استفاده گسترده از مراکز داده است که مقادیر قابل توجهی برق مصرف کرده و به انتشار گازهای گلخانه‌ای کمک می‌کند. یک مطالعه از دانشگاه ماساچوست نشان داده است که آموزش یک مدل هوش مصنوعی می‌تواند معادل انتشار کربن پنج خودرو در طول عمرشان باشد.

برای مقابله با این نگرانی‌ها، باید به دنبال راه‌هایی برای کاهش ردپای کربن هوش مصنوعی باشیم. در نهایت، مصرف‌کنندگان از شرکت‌هایی که با آنها تعامل دارند خواستار پایداری هستند. محیط زیست یک نگرانی اساسی است که در نسل‌های مختلف گسترش یافته است، به طوری که تحقیقات PWC نشان داده است که مصرف‌کنندگان حتی در شرایط تورم و افزایش هزینه‌های زندگی، حاضرند 9.7 درصد بیشتر برای محصولات پایدار هزینه کنند. مصرف‌کنندگان به دنبال شرکت‌هایی با شیوه‌های پایدار هستند و این موضوع به تمام جنبه‌های کسب‌وکار سرایت می‌کند – از جمله تحقیقات.

هوش مصنوعی و پایداری: نیاز به یک رویکرد متفکرانه و متعادل

آگاهی از تأثیرات زیست‌محیطی با گسترش روزافزون استفاده از هوش مصنوعی همچنان افزایش خواهد یافت. هدف ما باید استفاده از پتانسیل آن برای ایجاد آینده‌ای پایدارتر در حالی که اثرات زیست‌محیطی آن را به حداقل می‌رسانیم، باشد.

برای این منظور، نیاز مبرم به یک رویکرد سنجیده وجود دارد. باید بر نظارت مستمر انسان، ملاحظات اخلاقی و پایداری در هنگام بهره‌برداری از کارایی‌هایی که هوش مصنوعی ارائه می‌دهد، تمرکز کنیم. به عنوان مثال، رئیس جدید بخش پایداری شرکت IBM، کریستینا شیم، تأکید کرده است که شرکت‌ها باید به استراتژی خود به صورت عمدی فکر کنند و ارزیابی «تمامی پیامدها» را انجام دهند، نه این‌که فقط «با چکش به میخ کوبیدن».

هوش مصنوعی مسئولانه: ابتکارات صنعت تحقیقات بازاریابی

محققان بازاریابی مسئول مطالعه رفتار انسان هستند، حتی در حالی که محیط اطراف ما به سرعت تغییر می‌کند. نگرش‌ها، رفتارها، نیازها، شرایط و ترجیحات به سرعت در حال تغییر هستند که ممکن است دشوار باشد تا بخواهیم با آنها همگام شویم.

با توجه به این‌که هوش مصنوعی به طور فزاینده‌ای به بخشی جدایی‌ناپذیر از صنعت تبدیل می‌شود، لازم است که تأثیرات زیست‌محیطی آن را نیز در نظر بگیریم. حتی در تحقیقات بازاریابی خود می‌توانیم انتخاب‌هایی انجام دهیم که ردپای کربن مرتبط با این فناوری‌ها را کاهش دهیم.

برای این کار، باید از فروشندگان سؤالات درستی بپرسیم، به دنبال مدل‌های با کارایی انرژی بالا باشیم و از منابع انرژی تجدیدپذیر بهره ببریم. با ادغام هوش مصنوعی به‌طور مسئولانه، صنعت می‌تواند از آینده‌ای پایدار حمایت کند و در عین حال از قدرت تحول‌آفرین فناوری بهره‌برداری کند. همچنین مهم است که به اشتراک‌گذاری دانش و همکاری تشویق شود و ابتکارات صنعتی مانند تعهدات اقلیمی صادر شده توسط انجمن تحقیقات بازار و ESOMAR مورد حمایت قرار گیرد.

هوش مصنوعی ابزاری است که می‌تواند هوش انسانی را تقویت کند، نه اینکه آن را جایگزین کند. از اتوماسیون جمع‌آوری داده‌ها تا ارائه بینش‌های به‌موقع، این فناوری‌ها فرآیندهایی را که قبلاً وقت‌گیر و پرهزینه بودند، ساده کرده‌اند. با این حال، ادغام مؤثر، اخلاقی و پایدار آن نیاز به مهارت‌های انسانی مانند خلاقیت، همدلی و تفکر انتقادی دارد. محققان بازار فرصت دارند تا آینده صنعت را با بهره‌گیری از قدرت فناوری‌های مبتنی بر هوش مصنوعی به‌طور متفکرانه شکل دهند. امیدواریم که بتوانیم در عین حال به مبارزه با تغییرات اقلیمی کمک کنیم.

 

کارشناسان مرکز تحقیقات بازار می‌توانند با پذیرش هوش مصنوعی، تحلیل داده‌ها را سرعت بخشیده و تصمیم‌گیری‌های دقیق‌تری داشته باشند، اما چالش اصلی، ایجاد تعادل میان بهره‌وری فناوری و اهداف پایداری است. دپارتمان تحقیقات بازار شرکت TMBA با ترکیب هوش مصنوعی و روش‌های تحقیقاتی ، به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا ضمن حفظ اصول پایداری، بینش‌های عمیق‌تری از بازار به دست آورند.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − 8 =